Hírek

5 leggyakoribb kifogás, ami miatt nem kötnek utasbiztosítást

Tudja, melyek a leggyakoribb kifogások, ami miatt nem kötnek utasbiztosítást?

Szerencsére egyre több utazó ismeri el az utasbiztosítások fontosságát, és még egy rövid hétvégére sem indul el úgy, hogy ne kötne. Sajnos azonban még mindig szép számmal vannak, akik különféle kifogásokkal élnek, hogy miért felesleges utasbiztosítást kötni. Melyek a leggyakoribb kifogások? Nézzük!

1. Kifogás: „Nem szoktam beteg lenni, még soha nem tört el semmim, tudok vigyázni magamra!”

Ellenérv: Lehet, hogy már több alkalommal is járt külföldön hosszabb-rövidebb időre, sőt, az is előfordulhat, hogy nyaranta mindig ugyanoda utazik, ezért úgy gondolja, ismer már minden kavicsot és utcasarkot, és soha nem történt még baja. Ez azonban önmagában még nem jelenti azt, hogy soha nem is történhet. Egy komolyabb ételmérgezés, egy rossz lépés miatti bokaficam, egy hirtelen fellépő fogfájás, vagy ne adj’ isten egy autóbaleset, mind-mind olyan eshetőségek, amelyek orvosi ellátást igényelnek, és ha nincs utasbiztosításunk, cserébe bizony tetemes összeget kell otthagynunk az ellátásért.

2. Kifogás: „Rendelkezem itthon érvényes társadalombiztosítással, ez épp elég, hogy az EU-ban bárhol ellássanak!”

Ellenérv: Nem, ez sajnos nem elég. A magyar egészségbiztosítás csak a magyarországi ellátást téríti, a külföldön történt baleset vagy megbetegedés miatt felmerült költségeket nem fedezi.

Bár az Európai Egészségbiztosítási Kártyával (továbbiakban: EEK) utazók az EU tagállamaiban indokolt esetben és általában önrész megfizetésével igénybe vehetnek állami egészségügyi szolgáltatásokat a magyar egészségbiztosítás terhére, mégsem rendelkeznek olyan szintű védelemmel, mint amit egy utasbiztosítás nyújthat. Sokan nem tudják, hogy az EEK önmagában nem fedezi például a beteg mentővel vagy mentő helikopterrel történő hazaszállítását sem, mindemellett nem tartalmaz baleset-, poggyász-, felelősség- és jogvédelmi biztosítást, valamint utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat sem.

3. Kifogás: „Utasbiztosításra csak azoknak van szüksége, akik extrém sportot űznek külföldön.”

Ellenérv: Balesetet nem csak azok szenvedhetnek, akik extrém sportokat űznek, ugyanakkor az igaz, hogy nekik egészen másfajta védelemre van szükségük: ilyen a számukra kialakított, szélesebb körű szolgáltatást nyújtó Extrém Sportok utasbiztosítás, amellyel például a magukkal vitt speciális sportfelszereléseiket is biztonságban tudhatják.

Aki nem extrém sportolás miatt utazik külföldre, hanem várost nézni, kirándulni, azzal is történhet baleset. Épp elég egy bérelt városi biciklivel való esés, vagy egy robogóval történő ütközés, és ezekhez már orvosi, vagy akár kórházi ellátásra is szükség van. Ha ellopják az értékeit egy városnéző túrán, vagy a reptéren elvesznek a csomagok, a biztosító ezekben az esetekben is segítséget nyújt.

4. Kifogás: „Olyan bankkártyám van, amelyik tartalmaz utasbiztosítást is, úgyhogy teljesen védett vagyok külföldön.”

Ellenérv: Akinek a bankkártyája utasbiztosítást is magába foglal, utazás esetén már rendelkezik egy bizonyos szintű védelemmel – ez azonban általában nem teljes körű. Az utazás előtt mindenképpen ellenőrizze a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítása szolgáltatásait, és szükség esetén kössön kiegészítő utasbiztosítást. Az Allianz-nál lehetőség van a védelem kiterjesztésére, így például megbetegedés vagy baleset esetén a bankkártyás utasbiztosításban meghatározott limiten felüli költségek is térülnek, méghozzá összeghatár nélkül. Emellett utazási segítségnyújtási szolgáltatásokat is biztosít, így már négy órás külföldi poggyászkésedelem esetén is téríti a sürgős vásárlásokat, valamint baleset-, poggyász-, és felelősségbiztosítást, továbbá jogvédelmi szolgáltatásokat is tartalmaz.

5. Kifogás: „Nem lehet olyan drága, ha rám néz egy orvos és felír valamit. Azt kifizetem zsebből.”

Ellenérv: Az, hogy hol mennyibe kerül az orvosi ellátás, nagyban függ attól, melyik országban vagyunk, és milyen ellátást veszünk igénybe. Gondolja végig, hogy Magyarországon a magán orvosi rendelőkben mekkora összeget kell kifizetnie egy átlagosnak mondható vizsgálatért. Egy olyan országban, ahol magasabb az életszínvonal, ott a szolgáltatásokért, így az egészségügyi szolgáltatásért is borsosabb árat kérhetnek el, mint hazánkban. Azt is érdemes számításba venni, hogy nem csak könnyű sérülések, megbetegedések fordulhatnak elő utazás során, hanem bizony komolyabb, sürgősségi ellátást igénylő esetek is, így a betegszállításért, a kórházi ellátásért akár több millió forintos fizetési kötelezettséggel kell majd szembenéznie.

Nem érdemes tehát utazás előtt megspórolnunk azt a néhány száz, vagy akár néhány ezer forintot, amennyibe egy teljes körű védelmet nyújtó utasbiztosítás kerül, hiszen baj esetén így biztosak lehetünk abban, hogy utólag nem kell majd százezres, vagy épp milliós kiadással megterhelnünk a bankszámlánkat.